Geschiedenis Huisartsenpraktijk B-Hoed
Onze praktijk kent een lange en rijke traditie van medische zorg voor de dorpen Middelharnis en Sommelsdijk die teruggaat tot ver in de 19e eeuw. De woning aan de Voorstraat 26 in Middelharnis stond lange tijd bekend als het doktershuis. Het pand was vanaf de 18e eeuw eigendom van en werd bewoond door de familie Van der Vlugt. Dit was geen doktersfamilie. Zij bezaten landerijen en waren actief binnen de visserij van Middelharnis. Het slop links naast de woning werd nog tot in de 20e eeuw het ‘Davidslopje’ genoemd, naar David van der Vlugt. De laatste telg die er woonde was zijn zoon Cornelis. In 1867 trad de dochter van Cornelis van der Vlugt, Lambertina Theodora, in het huwelijk met Jan Hendrik Birkhoff die zich in 1865 als geneesheer in Middelharnis had gevestigd. Omdat bij het huwelijk haar vader Cornelis reeds was overleden ging het pasgetrouwde echtpaar in haar ouderlijke huis wonen. Vanaf dat moment was Voorstraat 26 in Middelharnis het doktershuis.
Voorstraat 26 te Middelharnis met praktijkingang in het voormalige koetshuis aan de achterzijde (foto 2024)
Vanaf 1865 wordt de medische zorg in praktijk geleverd door achtereenvolgens de volgende artsen:
- Jan Hendrik Birkhoff (1865-1901)
Jan Hendrik Birkhoff zag in 1836 het levenslicht in Ooltgensplaat en was 36 jaar huisarts in Middelharnis, van 1865 tot in 1901. Hij kreeg kort na zijn benoeming te maken met en cholera-epidemie. Hierbij raakten 165 mensen besmet, waarvan er 93 overleden. Middelharnis behoorde bij deze cholera-epidemie tot de zwaarst getroffen gemeenten van Zuid-Holland. Birkhoff vertrok in 1901 naar Den Haag.
- Jan Hendrik Pameijer (1901-1904)
Hij werd in 1901 opgevolgd door Jan Hendrik Pameijer, geboren in 1873 te Tiel. In 1903 trouwde hij in Middelharnis met de daar in 1881 geboren Alida Jacoba Kolff. Hij verliet Middelharnis reeds in 1904 om naar Alkmaar te gaan waar hij depotarts werd.
- Jan Albert de Vries Reilingh (1904-1915)
Zijn opvolger was Jan Albert de Vries Reilingh, geboren in 1875 te Groningen. Hij kwam in 1904 afkomstig uit Groningen en vertrok in 1915 weer naar zijn geboorteplaats. De kindersterfte was in deze tijd nog hoog. Een zoontje (Harm) overleed in 1913 op 4-jarige leeftijd. Van hem is een grafmonumentje te vinden op de oude begraafplaats aan de Hoflaan in Middelharnis.
- Pieter Cornelis Cleijndert (1915-1919)
In 1915 kwam Pieter Cornelis Cleijndert, geboren in Nieuwendam, vanuit zijn geboorteplaats naar Middelharnis. Het is Cleijndert die in 1916 het koetshuis achter de woning laat verbouwen tot artsenpraktijk. Op de verbouwtekening zien we links van de deur een ruimte, die bestemd was voor zijn motorfiets (en rijwielen). Met de vooruitstrevende burgemeester van Middelharnis, Ulbo J. Mijs, ontwikkelde hij de eerste plannen voor de bouw van een ziekenhuis voor het eiland in Middelharnis. Maar in 1917 wordt Mijs tot burgemeester van Gouda benoemd en twee jaar later volgde Cleijndert ook naar Gouda. In 1934 werd het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland geopend.
- Cornelis Frans Arends (1919-1959)
In 1919 vestigde Cornelis Frans Arends, geboren in 1888 te Oude-Tonge, zich als huisarts in Middelharnis. Hij kwam uit een artsengezin. Zowel zijn vader als zijn grootvader oefenden jarenlang een artsenpraktijk uit in Oude-Tonge. Arends maakte tijdens zijn werkzame leven in Middelharnis de Duitse bezetting in 1940-1945 en de watersnoodramp van 1 februari 1953 mee. De jongste dochter van het echtpaar C.F. Arends trouwde met Hendrik Mathijs Barend van de Peppel, geboren in 1924 te Utrecht.
- Hendrik Mathijs Barend van de Peppel (1959-1989)
Van de Peppel werkte in de praktijk samen met zijn schoonvader in de periode 1957-1959, tot Arends in 1959 officieel met pensioen ging. Het echtpaar Van de Peppel nam toen zijn intrek in de dokterswoning aan de Voorstraat. Van de Peppel beschikte over een eigen apotheek. Deze verdween in 1989 bij zijn pensionering omdat zich inmiddels een apotheker zelfstandig in Middelharnis had gevestigd. In datzelfde jaar werd de praktijk zonder apotheek overgenomen door Jan Ludo van der Ven.
- Jan Ludo van der Ven (1989-2013)
De periode van Ludo van der Ven was een tijd waarin landelijk de professionalisering van het huisartsenvak hoog op de agenda stond en van der Ven ging daarin mee. Zo introduceerde hij het elektronisch patiëntendossier in de praktijk. Verder gingen huisartsen regionaal steeds meer samenwerken om de zorg rond chronische ziekten te organiseren in zogenaamde ketenzorg. Dit gebeurde in eerste instantie voor diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met deze aandoeningen werden vanaf dat moment periodiek opgeroepen om bloed te prikken en zich te laten controleren op het spreekuur. De huisartsen van Goeree Overflakkee verenigden zich daarom in 2010 in een coöperatief verband: Zorggroep Haringvliet. Omdat door dit alles de zorgtaken intensiveerden werd een praktijkondersteuner in dienst genomen. Intussen deed Van der Ven veel diagnostiek in eigen beheer. Het ECG (harfilmpje) en de spirometer (longfunctiemeting) deden zijn intrede in de praktijk. Kleine chirurgie had zijn speciale belangstelling. Verder startte in deze periode het Farmacotherapeutisch Overleg (FTO) waarin tweemaandelijks het lokale medicatiebeleid wordt afgestemd met de lokale apotheker en andere huisartsen. De toegenomen werkdruk was wel de aanzet tot taakherschikking in de praktijk. In 2001 werd de verloskunde door Van der Ven overgedragen aan verloskundigen. Verder maakte hij maakte deel uit van het oprichtingsbestuur dat in 2000 Huisartsenpost ’t Hellegat realiseerde. Deze huisartsenpost was aanvankelijk in Middelharnis maar werd enkele jaren later in het ziekenhuis in Dirksland gehuisvest. De HAP zorgde voor een duidelijke afname van het aantal avond- nacht- en weekenddiensten. Verder startte van der Ven met het opleiden van huisartsen vanuit het Huisartsen Instituut van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Door alle ontwikkelingen bleek de praktijkruimte achter het huis aan de Voorstaat echter niet meer toereikend en Van der Ven verhuisde in 2005 zijn praktijk naar Langeweg 70 in Middelharnis. Met deze stap werd na bijna 140 jaar de koppeling praktijk-woonhuis losgelaten. In 2008 verplaatste hij zijn praktijk naar het huidige pand aan de Antoon Coolenstraat 104. Daarmee verliet de praktijk Middelharnis en werd gehuisvest in Sommelsdijk. De praktijk kreeg op dat moment de naam ‘B-Hoed’, een toespeling op de A-Hoed-praktijk (Apotheek met Huisartsen Onder Eén Dak) in dezelfde straat.
- Hermen Leendert Groenenboom (2014-heden)
Edward Groenenboom nam de praktijk van Van der Ven over op 1 januari 2014 nadat hij een jaar voor hem als vaste waarnemer had gewerkt. De ingezette lijn van professionalisering werd doorgezet. Een belangrijk kenmerk van de nu aangebroken periode was de sterk toenemende rol van digitale mogelijkheden in het zorgproces. Al direct in 2014 werd gestart met digitale verwijzing via Zorgdomein . Ook kreeg de praktijk een eigen website. De daaropvolgende jaren breidde het digitale arsenaal zich gestaag uit: e-consulting, de digitalisering van het maken van afspraken, bestelling van herhaalmedicatie, inzage van het medisch dossier door patiënten en video-consulting. De ketenzorg werd uitgebreid met astma en COPD. Daarnaast kreeg de ouderenzorg meer structuur en werd gestart met een tweemaandelijks Multidisciplinair overleg (MDO) waarbij thuiszorg, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, casemanagers dementie en een specialist ouderengeneeskunde betrokken zijn. Dit leidde tot de noodzaak van het aannemen van meer personeel: de praktijkondersteuner-GGZ (2014) en de praktijkmanager (2018) gingen deel uitmaken van het team. Door de toegenomen werkdruk werd aan Van der Ven gevraagd om als waarnemend huisarts de praktijk bij te staan, waarmee hij instemde. Zo was hij als oud-praktijkhouder van 2019-2022 opnieuw werkzaam in de praktijk, nu als huisarts-waarnemer. Dit was een bijzondere periode, mede doordat in maart 2020 de coronapandemie uitbrak. Dit vroeg plotseling en snel veel aanpassing in de praktijkvoering. Diverse patiënten in de praktijk overleden en met name het lokale woon-zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh werd zwaar getroffen. Aan de coronapandemie kwam in het voorjaar van 2022 een einde. In maart van dat jaar nam Van der Ven definitief afscheid en werd hij als waarnemer opgevolgd door Dirk Johan Kruijthoff, een gepensioneerde huisarts uit Bleskensgraaf. In 2020 startte Groenenboom met de andere lokale huisartsen het zogenaamde Diagnostisch Toets Overleg (DTO). In dit halfjaarlijks overleg worden met het laboratorium of een andere leverancier de lokale diagnostiek-aanvragen onder de loep genomen en onderling afgestemd. In november 2022 kreeg de zorgkwaliteit van de praktijk erkenning in de zogenaamde NPA-praktijkaccreditatie. Vanaf september 2024 werd de lijn van het opleiden van huisartsen vanuit Rotterdam ook weer opgepakt.
Met dank aan Jan Both, plaatsvervangend gemeentearchivaris gemeente Goeree-Overflakkee